V Centru eksperimentov Maribor smo 16. 5. organizirali predavanje za vso zainteresirano javnost, predvsem pa za mlade, o pomenu pohodništva in izzivih na pohodu po slavni poti Camino.

Izkušena pohodnika, Dragica in Jože Marinič, ki sta prehodila vse dele te poti, sta s čudovitimi posnetki in deljenjem bogatih izkušenj očarala prisotne in navdušila marsikaterega poslušalca.

Predstavila sta pomen in način načrtovanja poti in nam opisala priprave, predstavila opremo in na kaj je potrebno paziti, kako težek je lahko nahrbtnik, da ga lahko nosimo in se ne upogibamo pod njegovo težo. Kakšne čevlje obuti, da po prehojenih 30 do 40 km na dan nisi ožuljen. Predstavila sta razliko med posameznimi deli te znane poti. Kako te na eni strani spremljajo morski valovi in čudoviti razgledi, spet na drugi strani večja in manjša naselja, polja in vinogradi ter opozorila, kako previden moraš biti, ko se spusti megla.

Predstavila sta znamenite alberge, kjer lahko pohodniki prenočujejo, a se danes pogosto brez predhodne najave več ne da dobiti postelje. Vse več ljudi se namreč odloča za pohod po Caminu.

Nekateri si izbirajo pogosto tudi spremljevalna vozila za prevoz prtljage in nahrbtnikov in druge oblike prenočevanja, kar pogosto olajša napore na tako dolgi poti. Vsak si pač izbere svoj način, svoj čas in svoj tempo. Na cilju pa se vsi srečajo, utrujeni in zadovoljni.

Marsikdo ob koncu poti že gleda naprej na nove izzive. Tudi Dragica in Jože se bosta podala ponovno na pot. V Centru eksperimentov se že veselimo novi fotografij in novega predavanja. Hkrati upamo, da sta prepričala tudi nekaj mladih poslušalcev, ki bodo lahko tudi sami predstavili svoje izkušnje, če bodo tako želeli.