V MC Centru eksperimentov Maribor smo v preteklem mesecu gostili mladega in nadebudnega italijanskega dijaka Federica. Entuziastičen mladenič, ki je vedno poln pozitivne energije, ima visoke cilje, saj namerava postati plastični kirurg. Svoje vtise in izkušnje je delil z nami v sledečem intervjuju.

Pozdravljen, Federico! Veseli me, da si tu. Ali se lahko prosim predstaviš? Povej nam svoje ime, starost in od kod prihajaš.

Federico: Ciao! Moje ime je Federico, star sem 18 let, in prihajam iz očarljivega mesta San Benedetto del Tronto.

Lepo te je spoznati, Federico. Kaj te je navdihnilo, da si se odločil sodelovati v programu izmenjave Erasmus v Sloveniji, še posebej v Mariboru?

Federico: No, program izmenjave Erasmus sem videl kot priložnost, da se za nekaj časa preselim v novo okolje, spoznam ljudi iz različnih kultur in se soočim s izzivi na načine, ki jih doma v Italiji ne bi mogel. Verjamem, da je korak izven naše cone udobja bistven za osebno rast, izboljšavo samega sebe in ta program prav to ponuja.

To je čudovit pogled na Erasmus program, Federico. Si se med svojim bivanjem v Sloveniji že srečal z nepričakovanimi kulturnimi razlikami ali nenavadnimi trenutki?

Federico: Seveda! Ena stvar, ki me je takoj presenetila, je, kako tiho so ljudje tukaj v primerjavi z Italijo. V Italiji smo navajeni živahnih pogovorov in hrupa, še posebej na javnem prevozu, vendar se tukaj v Sloveniji zdi, da vsi vzdržujejo mir in tišino. Tudi čas obrokov je bil zame kar šokanten. Kosilo in večerja se tukaj postrežeta veliko prej kot v Italiji, kar je bilo potrebno nekaj časa, da sem se privadil. Oh, in odsotnost bidejev zunaj Italije je bila zagotovo nepričakovana, glede na to, kako pomembni so za našo higieno.

Zanimivo, kako lahko tudi majhne kulturne razlike naredijo tako velik vtis. Kaj pa te je najbolj navdušilo pri Mariboru med tvojim bivanjem do sedaj?

Federico: Maribor je resnično lepo in mirno mesto. Posebej sem bil navdušen nad slikovito reko in urejeno ulico ob njem. Poleg tega z navdušenjem pričakujem naš pohod na Pohorje. Obožujem pohodništvo, in prepričan sem, da bo razgled od tam zares osupljiv.

Zveni, da se v Mariboru res zabavaš. Poglejmo tvojo vlogo v MC EKTC – Centru eksperimentov v Mariboru. Lahko deliš več o svojih izkušnjah tam in ali obstaja podoben znanstveno usmerjen center v Italiji?

Federico: Delo v Centru poskusov je fantastično. Tukaj je toliko zanimivih poskusov, in praznovanja rojstnih dni z otroki so izjemno zabavna. Čeprav v Italiji nimamo podobne dejavnosti, sem bil v “Museo del Balì”, ki je večji in ponuja široko paleto iluzij in poskusov.

Zdaj pa na tvoje izobraževanje v Italiji. Lahko nam poveš o šoli, ki jo trenutno obiskuješ, in svojih ambicijah za prihodnost?

Federico: Seveda! Trenutno sem vpisan v Znanstveno gimnazijo v Italiji, kjer se osredotočamo na akademsko delo za pripravo na Univerzo. Vsa vprašanja na testih so odprtega tipa. Program je zahteven, s širokim naborom predmetov. Kaj ločuje mojo šolo od drugih je bogata izbira zunajšolskih dejavnosti, kot so tečaji šaha in joge, ter različne aktivnosti, kot so tekmovanja. Sodeloval sem na primer na atletskem tekmovanju in na koncu sem se udeležil državnega tekmovanja v Pescari. Kar zadeva moje sanje za prihodnost, si želim postati plastični kirurg. Pogosti incidenti v Italiji, kjer ljudje utrpijo poškodbe, me motivirajo, da sledim tej poti kariere in pomagam tistim, ki potrebujejo pomoč, kolikor je le mogoče.

Tvoja predanost in ambicije so resnično občudovanja vredne, Federico. Hvala, ker si delil svoje izkušnje in vpoglede z nami.

Preden zaključimo, Federico, ali bi lahko povedal nekaj več o svojem rojstnem mestu, San Benedetto del Tronto? Kakšne so nekatere njegove izstopajoče značilnosti ali dragoceni spomini, ki jih imaš od tam in bi jih želel deliti z nami, saj si rekel, da te lahko obiščemo na počitnicah?

Federico: Seveda! San Benedetto del Tronto je dragulj ob obali Jadranskega morja v Italiji. Njegove peščene plaže se raztezajo tako daleč, kot oko seže, privabljajo turiste in domačine med toplimi poletnimi meseci. Eden mojih najljubših spominov je preživljanje lenih popoldnevov s prijatelji, poležavanje na plaži in uživanje v sladoledu iz naše najljubše lokalne trgovine. Živahna promenada mesta, obdana s palmami in polna življenja, je še en priljubljen kraj, kjer rad sprehajam v večernih urah, vdihavajoč slan vonj in živahno vzdušje. In ne pozabimo na okusno morsko hrano npr. brodet, po katerem je znan San Benedetto – nič ne premaga uživanja v svežem morskem obroku v enem izmed čarobnih restavracij ob obali med opazovanjem sončnega zahoda, ki barva nebo v odtenki oranžne in rožnate. Prav te preproste, a nepozabne izkušnje, delajo San Benedetto del Tronto zares poseben kraj zame.

Tvoj opis nas popelje v živo sliko lepote in čara tvojega rojstnega mesta. Hvala za deljenje, Federico. Želim ti vse najboljše na tvoji prihodnji poti! Federico: Grazie mille! Hvala, ker ste me povabili v vaš mladinski center. Vse najboljše tudi vam! Arrivederci!