V Centru eksperimentov Maribor, kjer znanost in tehnologija postajata dostopna in navdušujoča za vse generacije, smo mladima dijakoma na izmenjavi Glorii in Samuelu omogočili, da raziščeta svet 3D pisal. Ta posebna tehnologija, ki se pogosto uporablja za kreativne in zabavne namene, je navdušila naša tuja dijaka in jima omogočila, da izrazita svojo ustvarjalnost na edinstven način.

Gloria, osemnajstletna dijakinja iz Italije, in Samuel, še en osemnajstletnik iz iste države, sta na svoji Erasmus izmenjavi v Mariboru dobila priložnost za raziskovanje novih tehnologij, za katere sta že slišala, a nikoli imela priložnosti preizkusiti. 3D pisala, ki omogočajo ustvarjanje tridimenzionalnih objektov z nalaganjem plasti materiala, sta ju hitro prevzela.

“Ko sem prvič videla 3D pisalo, sem bila fascinirana,” je povedala Gloria. “Gre za preprosto napravo, vendar omogoča ustvarjanje kompleksnih in edinstvenih umetniških del. Začela sem eksperimentirati z risanjem različnih oblik in ustvarjanjem majhnih skulptur.”

Samuel, športni navdušenec, je prav tako našel navdih v 3D pisalu. “Čeprav sem bolj športno usmerjen, sem hitro opazil, da se 3D pisalo lahko uporablja tudi za ustvarjanje športnih pripomočkov in modelov,” je pojasnil. “Z njim smo lahko izdelali mini košarkarske žoge in športne rekvizite. To je bila odlična priložnost za združitev mojih interesov za šport in tehnologijo.”

Centri eksperimentov, kot je Mariborski, so odličen kraj za raziskovanje novih tehnologij in izražanje ustvarjalnosti. Njihova interaktivna narava in dostopnost do različnih orodij spodbujajo mlade k razmišljanju zunaj okvirjev in ustvarjalnemu izražanju.

Gloria in Samuel sta s svojimi izkušnjami pokazala, kako 3D pisala lahko navdušujejo mlade in jih spodbujajo k ustvarjalnemu izražanju. Ta tehnologija je zelo intuitivna in je dostopna vsakomur, ki si želi izraziti svojo ustvarjalnost. Na tak način lahko igra vlogo pri spodbujanju inovativnosti med mladimi.