Na dijaški izmenjavi v Evropskem kulturnem in tehnološkem centru Maribor, Centru eksperimentov Maribor imamo Samuela, 18-letnika iz Castelfidarja v Italiji, ki nam bo pripovedoval o svojih izkušnjah z mladostjo, športom in svojo Erasmus potjo. Samuele, veseli nas, da si pri nas na izmenjavi.

Sam: Hvala, veselim se, da delim svoje misli in izkušnje.

Začnimo s tvojo odločitvijo za Erasmus projekt. Nam lahko poveš, zakaj si se odločil za to in kako se ti zdi doslej v Mariboru?

Sam: Seveda! Odločil sem se za Erasmus izmenjavo, da bi poiskal nove izkušnje in okrepil svojo samostojnost. Zanimivo je, da nisem izbral Maribora; to je določil Eurocenter. Vendar moram reči, da je bila moja izkušnja tukaj do zdaj precej pozitivna. Do sedaj menim, da je bila dobra izbira.

Lepo je slišati, da imaš pozitivne izkušnje. Si naletel na kakšne edinstvene ali presenetljive situacije med svojim bivanjem v Mariboru?

Sam: No, čeprav nisem doživel ničesar posebej nenavadnega, sem opazil nekaj znanih situacij, kot so pretepi v klubih, ki žal niso redki niti v Italiji. Vendar me je ena stvar presenetila – količina hrane, ki smo jo prejeli. Bilo je veliko več, kot smo lahko pojedli, in veliko je končalo v smeteh. Hkrati je bilo impresivno in hkrati razočarajoče.

Maribor očitno pušča vtis na tebi. Kateri vidiki mesta so ti še posebej padli v oči med tvojim bivanjem?

Sam: Absolutno. Eden od najbolj opaznih vidikov zame je, kako zeleno in čisto je mesto, še posebej v primerjavi z bolj onesnaženimi ulicami celo v manjših italijanskih mestih. Tudi celotna funkcionalnost in organizacija mesta sta me pritegnila. Vse se zdi, da deluje brezhibno, kar je zelo pomembno za učinkovitost mesta. Tudi klubi so dobro organizirani, večinoma bolj kot sem navajen v Italiji.

Pripovedoval si nam o svojih interesih, omenil si košarko kot svoj najljubši šport. Bi lahko povedal nekaj več o svoji strasti do tega športa in o svoji poti s športom?

Sam: Seveda! Košarka je moja prava strast, s tem športom se ukvarjam od leta 2010. To je del mojega življenja že 13 let in si ne morem predstavljati življenja brez nje. Prav tako sem precej vešč tudi v odbojki in tenisu, zato me ti športi tudi zanimajo.

V Italiji so nekateri športi, kot so nogomet, košarka in odbojka, zelo priljubljeni. Ali opažaš kakšne nove trende med mladimi v smislu športa?

Sam: Da, pravilno ste seznanjeni. Nogomet, košarka in odbojka so klasični športi v Italiji. Vendar pa obstaja naraščajoče zanimanje za padel, šport podoben tenisu in skvošu, vendar igran na manjšem igrišču. Zanimivo je, da pridobiva priljubljenost predvsem med starejšimi generacijami, ne toliko med mladimi.

Očitno so športne legende pomembne pri navdihu mnogih. Kateri športni zvezdniki so vplivali nate?

Sam: V svetu košarke so legende kot so LeBron James, Kobe Bryant in Michael Jordan močno vplivale name.

Spodbujanje mladih, da se vključijo v šport, je pomembno. Po tvojem mnenju, zakaj bi se mladi morali vključiti v šport?

Sam: Ukvarjanje s športom je lahko način, kako se izogniti negativnim situacijam in ohraniti pozitiven odnos s samim seboj. Ne zahteva nujno intenzivne strasti; včasih gre preprosto za zabavo in preživljanje kakovostnega časa na prostem.

Tvoje izkušnje v Centru eksperimentov v Mariboru zvenijo zanimivo. Ali obstajajo podobni centri v Italiji in kaj meniš o njihovi vlogi?

Sam: Verjamem, da obstajajo podobni centri v Italiji, čeprav nisem povsem prepričan. Kljub temu obstajajo številni laboratoriji, ki izvajajo eksperimente, pogosto znotraj univerz, ne vem pa koliko so dostopni splošni javnosti.

Nazadnje, bi lahko delil svoje poklicne ambicije z nami? Katera je tvoja sanjska služba in če se ta pot ne uresniči, katere alternativni smeri te zanimajo?

Sam: Moja sanjska služba je postati profesionalni košarkar. Posvečam se treningu in se potiskam do svojih mej za dosego tega cilja. Vendar, če to ne uspe, me privlači področje športne fizioterapije. Prav tako me zanima področje ekonomije, zato je to še ena poklicna alternativa o kateri razmišljam.

Samuele, hvala za deljenje svojih spoznanj in izkušenj. Želimo ti vse najboljše na tvoji športni poti in pri tvojih prihodnjih kariernih prizadevanjih.