Vas zanimata narava in trajnost? Ste že kdaj slišali za samooskrbne terarije? Ti fascinantni miniaturni ekosistemi so samozadostni in zahtevajo minimalno vzdrževanje, zato so odličen dodatek za vsak dom ali mladinski center. Na 4. Festivalu znanosti Maribor je mlad 25 let star študent zadnjega letnika magistrskega študija Biologija, ekologija in naravovarstvo Miha Leitiger s samooskrbnimi terariji obiskal MC Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, kjer je predstavil miniaturni ekosistem s tropskimi rastlinami in didaktičen pripomoček Moje malo močvirje.

Terarij posoda, v kateri so rastline in včasih majhne živali, kot so žuželke, polži, plazilci ali dvoživke. Običajno je zaprta, kar ustvarja samozadostno okolje, ki posnema naravni ekosistem. Ob ustreznih pogojih lahko rastline in živali v njem uspevajo in ustvarijo lasten samozadosten ekosistem.

Miha je mladim navdušencem nad naravo prikazal, da je izdelava samooskrbnega terarija zabavna in poučna dejavnost, za katero potrebujete nekaj preprostih materialov. Najprej boste potrebovali posodo – to je lahko katera koli prozorna steklena ali plastična posoda, na primer kozarec za vlaganje, posoda za ribe ali celo žarnica. Nato potrebujete gramoz ali kamenčke, aktivno oglje, zemljo za lončnice ter različne majhne rastline, mahove in praproti. Dodate lahko tudi okrasne elemente, kot so kamni, školjke ali miniaturne figurice.

Ko ste ustvarili terarij, ga morate postaviti na pravo mesto. Terariji dobro uspevajo na svetli, vendar posredni sončni svetlobi, zato je idealno mesto blizu okna, ki prejema filtrirano svetlobo. Prav tako se izogibajte postavitvi terarija na neposredno sončno svetlobo ali v bližino vira toplote, saj lahko zaradi tega rastline ovenijo ali odmrejo.

Lepota samooskrbnega terarija je v tem, da zahteva zelo malo vzdrževanja. Rastline v njem bodo ustvarile lasten ekosistem, pri čemer bo vodni krog naravno recikliral vlago iz zemlje in zraka. Po potrebi lahko občasno dodate majhno količino vode, vendar pazite, da ne pretiravate z zalivanjem, saj lahko to povzroči gnitje rastlin. Morda boste morali rastoče rastline tudi obrezati ali porezati, sicer pa bo vaš terarij dobro uspevati sam od sebe.

Na 4. festivalu znanosti so mladi devetošolci in srednješolci spoznali, da poleg tega, da so lepi in nezahtevni za vzdrževanje, imajo samooskrbni terariji številne izobraževalne koristi. Ob njih so se lahko praktično učili o kroženju vode, fotosintezi in ekologiji. Miha Leitinger jih je spodbudil h globljemu spoštovanje naravnega sveta in vseživljenjskemu zanimanju za trajnost in okoljevarstvo.