Mladinski center Evropski kulturni in tehnološki center Maribor je 15. 3. 2023 odprl fotografsko razstavo »Slovenski običaji na Slovenskem – kurentovanje«, ki prikazuje kulturno dediščino Slovenije, natančneje Ptuja. Na razstavi je na ogled zbirka osupljivih fotografij, ki prikazujejo edinstvene značilnosti slovenske kulturne dediščine. Mladi obiskovalci so si ogledali podobe tradicionalnih slovenskih mask, umetnosti povezane s pustovanjem, arhitekture, in še veliko več.

Eden glavnih ciljev razstave je promocija in ohranjanje slovenske kulturne dediščine, vključno s tradicijo pustovanja in tradicionalne maske kurenta. Pust je praznik, ki izvira še iz poganskih časov, ki kliče pomlad in se na različne načine praznuje po vsej Sloveniji. Na Ptuju na primer vključuje pustni sprevod s pisanimi kostumi, maskami in tradicionalno glasbo.

S pomočjo razstavljenih fotografij lahko obiskovalci spoznajo edinstvene tradicije in običaje, povezane z pustovanjem, ter globlje spoznajo bogato kulturno dediščino Slovenije.

Mladinski center je pri pripravi razstave tesno sodeloval z mladim fotografom Tinetom Gornikom. Fotografije so bile skrbno izbrane, da bi poudarile lepoto in raznolikost slovenske kulture ter prikazale edinstvene značilnosti pustovanja, kot ga praznujejo na Ptuju.

Poleg fotografske razstave je mladinski center pripravil vrsto delavnic na temo Svetloba, ki bodo mladim obiskovalcem omogočali praktično spoznavanje barv, loma in odboja.

Na splošno je fotografska razstava mladinskega centra o slovenski kulturni dediščini in pustovanju na Ptuju čudovit praznik bogatih slovenskih kulturnih tradicij. Predstavlja prostor za kulturno izmenjavo in dialog ter obiskovalce spodbuja, da cenijo lepoto in raznolikost slovenske kulture.