Kibernetska varnost pomeni zaščito sistemov, povezanih z internetom, vključno s strojno in programsko opremo ter podatki, pred napadi, poškodbami ali nepooblaščenim dostopom. Zaradi vse večje odvisnosti od tehnologije v vseh vidikih sodobnega življenja je kibernetska varnost postala ključno vprašanje za posameznike, zlasti mlade. Posledice uspešnega kibernetskega napada so lahko uničujoče za posameznika in lahko obsegajo krajo občutljivih informacij, razkritje zasebnih slik in finančno izgubo.

Zato smo v Centru eksperimentov Maribor v okviru Festivala znanosti Maribor sodelovali s telekomunikacijskim podjetjem A1, ki je izvedlo predavanja na temo kibernetske varnosti.

Strokovnjak s področja kibernetske varnosti je mladim predstavil glavne izzive in načine, kako se lahko zaščitijo pred različnimi vrstami spletnih groženj.

Eden glavnih izzivov kibernetske varnosti je nenehno spreminjajoča se narava groženj. Z razvojem tehnologije se razvijajo tudi metode, ki jih kibernetski kriminalci uporabljajo za nepooblaščen dostop do sistemov in podatkov. To pomeni, da sta za ohranjanje zaščite potrebna stalna budnost in posodabljanje varnostnih ukrepov.

Mladim poslušalcem je predstavil množico načinov, kako se lahko zaščitijo na spletu. Svetoval je, da upoštevajo najboljše prakse, kot so uporaba močnih in edinstvenih gesel, redno posodabljanje programske opreme in sistemov, previdnost pri sumljivih e-poštnih sporočilih in povezavah ter izogibanje javnemu brezžičnemu omrežju Wi-Fi pri dostopu do občutljivih podatkov.

Predstavil je tudi delo hekerjev, ki pomagajo pri varovanju podjetij in posameznikov ter so neprestano na preži za novimi varnostnimi luknjami, ki bi jih lahko nepridipravi izkoristili za povzročanje škode drugim uporabnikom spleta. Velika podjetja za preverjanje lastne zaščite najemajo skupine hekerjev, ki simulirajo vdor v njihov varnostni sistem, medtem ko druga ekipa poskuša vdor preprečiti.

Mladi so tekom predavanja spoznali veliko novih vidikov kibernetske varnosti in pridobili veliko novega znanja, kako biti bolj varni in previdni v digitalnem svetu.