26. januarja 2023 je bil v Centru eksperimentov Maribor uspešno izpeljan že 4. Festival znanosti Maribor. Veliko število obiskovalcev potrjuje zanimanje za nove vsebine in dogodke na področju znanosti in tehnologije. Na Festivalu so se namreč predstavila podjetja, srednje šole, fakultete in društva.

Tako je podjetje Virs d.o.o. iz Lendave predstavilo najnovejšo tehnologijo robotskega varjenja, kar je pri srednješolcih vzbudilo veliko zanimanja. Podjetje ADK iz Hoč je predstavilo načine izdelave konstrukcij pri izdelavi žerjavov.

Predstavniki podjetja A1 so mladim predstavili kibernetsko varnost in pasti interneta. Iz Mariborske knjižnice so mladim predstavili možnosti iskanja virov in literature. Mladi iz Srednje kemijske šole in Kemijske fakultete so predstavili zanimive kemijske eksperimente in laboratorijsko delo. Fakulteta za strojništvo in tekstil je predstavila humanoidnega robota Naa ter načine sodelovanja strokovnjakov iz strojništva in medicine ter načina uporabe novih tehnologij 3D tiska v medicini pri zdravljenju ljudi. Na tekstilnem področju so pokazali, kako lahko digitalno oblikujemo oblačila in preizkušamo različne vzorce na materialih glede na postavo človeka. Iz Tehniškega šolskega centra so mladi predstavili daljinsko vodenega viličarja in predstavili električne baterije v avtomobilih ter električni motor z menjalnikom in še mnogo drugih tehnoloških rešitev.

Predstavniki Fakultete za tehnologijo polimerov so obiskovalce kar z virtualnimi očali popeljali v njihove laboratorije in pokazali načine preizkušanja plastike. Mladi študenti iz Društva študentov medicine Maribor so predstavili svoje aktivnosti in odzivanja v primerih masovnih nesreč ter prikaz helikopterskega reševanja. Dijaki Druge gimnazije so predstavili svoje najnovejše raziskovalne dosežke na področju pridobivanja sončne energije. Predstavnik Tropicaria je obiskovalce popeljal v svet rastlin in predstavil čudovite rastlinske terarije. Obiskovalci so imeli tudi možnost se dotakniti majhne žabe.

To je samo nekaj utrinkov iz pestrega dogajanja na 4. Festivalu znanosti Maribor, kjer so mladi dobili priložnost predstavitve tehnoloških dosežkov kot tudi lastnih raziskovalnih nalog in izdelkov ter projektov v, katerih so sami sodelovali. Osnovnošolci kot tudi srednješolci pa so dobili veliko informacij, ki jim bodo koristile pri nadaljnjem šolanju in izbiri poklica.