Evropski kulturni in tehnološki center Maribor je tudi letos, 5. 12. 2022 obeleževal Mednarodni dan prostovoljstva. Na današnji dan bo potekal tudi Dan odprtih vrat.
 
Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva, ki ga je leta 1985 razglasila Organizacija združenih narodov smo na neformalnem druženju skupaj z zaposlenimi in zainteresirano javnostjo izmenjali izkušnje kaj so v tekočem letu s svojim delom prispevali k mladinskemu centru in  lokalni skupnosti. 5. december je samo en dan, ki vsekakor ni dovolj, saj je širjenje ideje prostovoljstva in navduševanje novih ljudi za opravljanje te dejavnost, ki poteka vsak dan, 7 dni na teden, 365 dni na leto. 5. december je tako neskončno dolg dan.
Za sodelovanje smo se vsem zahvalili s potopisnim predavanjem Biser Kavkaza – AZERBAJDŽAN in pogostitvijo.

Naftne črpalke, blatni vulkani in petroglifi, ognjeni templji, mistični sufizem in Svilena cesta, sofisticirani Baku in najvišje ležeča vasica Kavkaza – Azerbejdžan preseneti in navduši! S sliko in besedo nas je Bernarda Biber, popotnica starega kova, vodila po deželi, kjer Slovenijo poznajo po NK Mariboru!

S prostovoljci smo navdušeno potovali po od sonca razvajeni deželi, kjer se gore dotikajo neba, kjer obiskovalec ni tujec, ampak prijatelj, ki se je po dolgem času vrnil domov. Sedli smo v maršrutke, v razmajane avtobuse in ruske Lade, ki so nekoč videle boljše čase, vendar se še danes ne ustrašijo niti največjih strmin. Obuli smo pohodne čevlje in obiskali osamljene vasice, kjer vstajaš in ležeš k počitku skupaj z ovcami, ki se pasejo na strmih pobočjih, kjer je na mizi vedno le to, kar so pridelale roke gostiteljev in je kopalnica zgolj korito na dvorišču, kamor teče voda izpod večno zasneženih vrhov.

Letos, ko praznujemo evropsko leto prostovoljstva, smo v Centru eksperimentov tako prostovoljkam in prostovoljcem namenili vso pozornost, ki si jo zaslužijo in vtisov polni zaključili skupno druženje.

PROST VSTOP.