Evropski kulturni in tehnološki center Maribor se je letos znova udeležil sedaj že 24. tradicionalnega Mirovniškega festivala (po dvoletnem spletnem premoru), s katerim je obeležil Svetovni dan miru, ki je bil 21. septembra. Festival je skupaj s 15. Festivalom drugačnosti potekal v petek, 14. oktobra 2022, od 9. ure naprej na Glavnem trgu in Trgu svobode v Slovenj Gradcu.
 
Organizacija združenih narodov je leto 2022 razglasila za leto stekla, z željo povečati svetovno zavedanje o vlogi stekla v družbi. Ob tem so mladi in mladinski delavci v MC EKTC razmišljali kako lahko steklo pomaga pri razvoju pravične in trajnostne družbe, omogoča najnovejše znanstvene in tehnične preboje, kakšen je njegov vpliv na umetnost in zgodovino ter nenazadnje vlogo muzejev (tudi Science museum kot je mladinski center EKTC – Center eksperimentov). S svojo vsestranskostjo in tehničnimi zmogljivostmi brez primere je steklo v številnih oblikah spodbudilo nešteto kulturnih in znanstvenih napredkov, ki bi lahko kot alternativa plastiki prispevali k trajnostni proizvodnji in potrošnji: steklena optična vlakna, na dotik občutljivi ovitki za mobilne naprave npr. zaslonske plošče, ultra tanka senzorska stekla, medicinska oprema, leče in optični mikroskopi ter teleskopi, fotovoltaična stekla idr.
 
V petek, 14. oktobra 2022 so se na prizorišču festivala v bližini glavnega odra predstavili posamezni zavodi, društva, klubi, šole in druge organizacije. 30 razstavnih prostorov so zapolnile nevladne in humanitarne organizacije iz cele Slovenije, nekatere šole ter invalidske organizacije in društva, ki združujejo ljudi s posebnimi potrebami.

Dogajanje so popestrili glasbeni nastopi, otroške predstave, čarodej Andrej ter poučno-kreativne delavnice. Mladinski center EKTC – Center eksperimentov se je predstavili z eksperimenti na temo lom, odboj svetlobe s pomočjo različno ukrivljenih stekel, neskončnega okna in podobnih eksperimentov za ponazoritev fizikalnih pojavov mladim obiskovalcev. Predstavili se je z maketo na temo trajnosti – didaktičnim pripomočkom, ki mladim na enostaven način razloži delovanje obnovljivih virov energije. Vedoželjni so se na razstavnem prostoru prav tako preizkusili v reševanju različnih logičnih ugank.

Mirovniški festival je bil v prvi vrsti namenjen druženju mladih dijakov srednjih šol, ne nazadnje pa tudi najmlajših otrok iz vrtcev, ki so se množično odzvali in obiskali prireditev.
 
Mirovniški festival ostaja tudi v prihodnje ena pomembnejših tradicionalnih prireditev v starem mestnem jedru Slovenj Gradca.