Zbiralna akcija: Zbiranje kompletov prve pomoči s pretečenim rokom trajanja

Projekt ŠUS - Študentska Urgentna Sekcija in drugi študentski projekti, Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru, pri svojih aktivnostih potrebujejo komplete prve pomoči oz. vsebovan material za razne simulacije in obšolsko izobraževanje. Kot primer naj navedemo tridnevno izobraževanje: Urgentni vikend, projekta ŠUS, na katerem več kot 40 študentov vsako leto pridobiva praktična znanja iz prve pomoči ter reševalne vaje s simulacijo masovne nesreče, pod vodstvom starejših študentov, zdravnikov in zunanjih strokovnjakov.

Medtem pa je zakonsko določeno da morajo biti kompleti avtomobilskih prvih pomoči stari manj kot 5 let, saj proizvajalci ne zagotavljajo sterilnosti materiala po tem obdobju. Posledično se marsikateri »star« komplet prve pomoči znajde v smeteh. Dodatno, še dejstvo, da je komplet sestavljen iz mnogo materialov pomeni, da je pravilno ločevanje odpadkov časovno zelo zamudno, kar odvrača voznike od pravilnega ravnanja z kompleti prve pomoči kot odpadkom.

Navkljub pretečenemu roku starosti pa je material enako uporaben za zgoraj omenjene potrebe študentov, saj se izvajajo simulacije, vaje ter terenska izobraževanje na lutkah in nepoškodovanih prostovoljcih, kjer sterilnost materiala ni potrebna.

Zato smo se določili, da ponudimo javnosti bolj ekološko, smotrno in navsezadnje enostavnejše obliko »odlaganja« kompletov prve pomoči s pretečenim rokom trajanja ter hkrati omogočimo študentom medicine večjo dostopnost sanitetnega materiala pri njihovem obšolskem izobraževanju.

Našo vizijo, kot zanimivo in vredno podpore, so prepoznali pri komunalnem podjetju Snaga d.o.o. Maribor, nakupovalno središče Europark, tiskarna Fulpormo in Center eksperimentov Maribor - EKTC, ki so vsak po svojih zmožnostih z donacijami in podporo omogočili zbiralno akcijo.