Svetovni dan čebel

Skupaj poskrbimo za svetlo prihodnost čebel

20. maja po celem svetu praznujemo Svetovni dan čebel. S pomladjo so se prebudile tudi te pridne delavke, saj je zanje trenutno najbolj rodoviten čas v letu. A redkokdo ve, da je pobudo za ta »praznik« dala Slovenija. 20. maj je namreč rojstni dan pionirja čebelarstva na Slovenskem – Antona Janše. 

Slovenija ima tako dolgo čebelarsko tradicijo, da so čebele postale del našega vsakdana. Čebelica Maja nas je zabavala preko televizijskih ekranov, vsakodnevno uporabljamo številne pregovore in le redkokdo se lahko upre mrmranju pesmi »Čebelice, čebelice«. Še mladoporočenci gredo na medene tedne.

A vendar prihodnost čebel ni sladka. Izguba habitata, uporaba pesticidov in številni paraziti so že precej oklestili njihovo število. Delo pa jim otežujejo še pomanjkanje paše in podnebne spremembe, ki prinašajo sušo in visoke temperature.  

Usoda čebel bo tudi naša usoda, saj jih potrebujemo za pridelavo skoraj tretjine svetovne hrane. Opraševanje s pomočjo žuželk potrebuje preko 400 kulturnih rastlin. Težko si ji predstavljati, da bi jagode, pomarančne in vso okusno sadje, kar naenkrat izginilo iz naših krožnikov.

Čebele so ključne za preživetje človeštva, zato poskrbimo zanje. Pomagamo jim lahko na različne načine: sadimo medovite rastline, podprimo lokalne čebelarje, gradimo hotele za žuželke in premišljeno uporabljajmo pesticide.

Ob svetovnem dnevu čebel smo Vam v Centru eksperimentov Maribor pripravili dva kviza s katerima lahko preverite svoje znanje. Za malo mlajše smo pripravili kviz, kjer lahko na zabaven način odkrijejo ali bi bili dober čebelar (https://www.tryinteract.com/share/quiz/5ea7f2142eec1f0014cc984b).

Starejši pa se lahko pomerite v Čebelji maturi (https://www.tryinteract.com/share/quiz/5ea99b061d67ed001466c88c). Veliko zabave pri reševanju!