Prostovoljstvo v Braziliji

Brazilka Aline, ki v okviru Erasmus+ študira v Mariboru drugo stopjo pedagogike in kot prostovoljka sodeluje s Centrom eksperimentov Maribor, je z nami delila, kako poteka prostovoljstvo v Braziliji.

V Braziliji je prostovoljstvo zelo razširjeno, saj se veliko mladih Brazilcev odloči za to pot. Poleg domačih prostovoljcev lahko najdemo tudi veliko tujih, mednarodnih prostovoljcev, pogosto v okrivu AIESEC, večinoma prihajajo iz premožnejših držav.

V Braziliji je veliko organizacij, ki se ukvarjajo s prostovoljci in jih usmerjajo naprej glede na njihove želje, znanje in zanimanje. Vendar pa to ni edini način, kako lahko lahko nekdo postane prostovoljec. Tako kot v Sloveniji je tudi v Braziliji mogoče preprosto stopiti do podjetja ali organizacije ter se osebno dogovoriti za začetek prostovoljstva. Nato se lahko sklene pisna pogodba, ali pa ostane zgolj pri ustnem dogovoru.

Aline nam je povedala, da je sama postala prostovoljka tako, da je v bralnem klubu med pogovorom slišala, da v knjižnici iščejo nekoga, ki govori angleško in zna brajico ter bi mladim slabovidnim in slepim pomagal pri branju in pripravah na izpite. Ker jo je takšno delo pritegnilo, se je javila kot prostovoljka.

Odnos do prostovoljcev je v Braziliji zelo različen. Ponekod dobijo prostovoljci plačano malico in celo prevoz, ali zgolj eno ali drugo. Posebej radodarna podjetja pa celo ponudijo majhno denarno ali materialno nagrado. So pa tudi takšna podjetja, ki ne prispevajo ničesar. Zakonsko namreč nimajo nobene obveze do prostovoljcev.
Vendar se stvari v Braziliji obračajo na boljše. V zadnjih letih se precej spreminja pogled na prostovoljstvo. Še nekaj let nazaj se izkušnje, pridobljene v času prostovoljstva, niso kaj veliko upoštevale, danes pa potencialni delodajalci dajejo precej večjo težo na tako pridobljene izkušnje.