Debelost med mladimi in kako (p)ostati fit

KAJ NE MOREŠ, KO SI DEBEL?

Debelost je zdravstveno stanje, pri katerem se presežek telesne maščobe nakopiči do te mere, da bi lahko negativno vplival na zdravje. Pravimo, da so ljudje debeli, če njihov indeks telesne mase presega 30 kg/m2. 

Najpogosteje je debelost posledica kombinacije prevelike količine zaužite hrane, premalo gibanja in genetske dovzetnosti.

 

KAKO DEBELOST VPLIVA NA ZDRAVJE?

Z naraščanjem telesne mase se večata nagnjenost in pojavnost mnogih kroničnih bolezni kot so povišan krvni pritisk ter z njim povezani srčno-žilni zapleti (možnost pojava srčne ali možganske kapi), sladkorna bolezen tipa 2, bolezni jeter, osteoartritis, nekatere oblike rakavih bolezni itn.

Že v otroštvu, še posebno v mladostniškem obdobju, je debelost povezana z mnogimi psihosocialnimi težavami. Telo in duševnost namreč predstavljata medsebojno povezano celoto, ki ni le funkcionalna, ampak ima tudi psihološko in socialno razsežnost. Za vsakega človeka je torej zelo pomembna njegova telesna podoba,  saj se na podlagi le te razvija samovrednotenje in samospoštovanje

 

KAJ LAHKO NAREDIM, DA POSTANEM IN OSTANEM FIT?

Pomembno je, da se že v mladih letih naučimo zdravega življenjskega sloga in ga ozavestimo kot navado, ki nas bo spremljala do konca življenja.

Seveda se je mnogokrat težko odreči sladkim in mastnim pregreham, a če to počnete skupaj s prijatelji, starši, sošolci, je vse to lahko lažje in zabavno. Zabavno je, če skupaj  s svojimi družinskimi člani ali prijatelji pripravimo zdravo solato, spečemo polnozrnat kruh, si privoščimo slastno sadje in skrbimo za redne, majhne obroke, ki naj jih bo tekom dneva več. Poskusimo živeti zdravo in čokolado ter piškote včasih zamenjajmo za jabolko, čokoladni namaz pa za slasten med. In ne pozabimo na pijačo, poskusimo z zdravo različico kot je domača limonada, sadna voda ali čaj z malo limone in medu, ki je ob vročih poletnih dnevih lahko krasna osvežitev z nekaj kockami ledu.

Sedaj, ko obvladamo zdravo prehrano, je čas, da se spomnimo tudi na gibanje. Zelo dobro je, da se vsak dan gibamo vsaj 30 minut, če je le možno naj bo to na svežem zraku. Veliko bomo naredili že s kratkim vsakodnevnim, intenzivnejšim sprehodom. Namesto dvigala, uporabimo stopnice ali se namesto z avtomobilom v službo ali šolo pripeljimo s kolesom. Združimo gibanje in druženje s prijatelji, udeležujmo se športnih dejavnosti, saj tako poleg zdravega življenjskega sloga, krepimo tudi prijateljske vezi, ki nam lahko polepšajo vsak dan. In tudi kadar dežuje, se lahko zabavate doma in namesto računalniški igric naredite nekaj počepov, visokih poskokov, trebušnjakov in vaj za krepitev hrbtnih mišic, čemur lahko dodate še nekaj dvigov težje knjige in poskrbite tudii za mišice rok.

Gibanje in zdravo prehranjevanje sta lahko izjemno zabavna, poskrbeti moramo le za dobro voljo, dobro družbo in veliko smeha.

 

 Nina Kryžanowski in Nika Rupčić, študentki medicine