Brazilska študentka Aline v Mariboru

V Centru eksperimentov Maribor smo kot prostovoljko gostili prikupno Brazilko Aline, ki študira v Sloveniji v sklopu Erasmus+. V Braziliji je doštudirala prvo stopnjo pedagogike, nato je pol leta nadaljevala drugo stopnjo na Portugalskem, zdaj pa je že skoraj pol leta v Sloveniji. Ko smo jo vprašali, kako bi primerjala študij v Sloveniji in v Braziliji, nam je povedala, da so v Sloveniji profesorji bolj formalni kot v Braziliji, kjer s študenti gojijo več osebnega stika. Pri nas se daje večji poudarek na izpite, medtem ko je v Braziliji več seminarjev, projektov ipd. Brazilski študenti tudi postavljajo več vprašanj. Kljub tem razlikam, pravi, da se je uspešno navadila na nove okoliščine. Tudi jezik ni prepreka, saj za njo ves študij poteka v angleščini, ki jo govori zelo tekoče. Pri študiju se osredotoča predvsem na to, kako povezati nove medijske tehnologije s procesi izobraževanja, še posebej je navdušena nad potencialom VR-očal.

Aline prihaja iz Belo Horizonte, ki je glavno mesto zvezne države Minas Gerais. Kot je mogoče sklepati iz imena države, je Minas Gerais tesno povezan z rudarstvom, ki predstavlja več kot polovico vsega izvoza. Belo Horizonte je planirano mesto, ki so ga pričeli graditi okrog leta 1890. Center mesta je položen in obdan z veliko obvoznico, preostali deli mesta so na precej gričevnatem in razgibanem terenu. Aline prihaja iz takšnega predela in priznava, da je življenje v takšnem mestu odlično za ohranjanje dobre kondicije. Belo Horizonte ima več kot 2 milijona prebivalcev, a kljub temu ni največje mesto v Braziliji.

Ko je prišla v Maribor, je najprej opazila, kako majhno se ji je zdelo mesto, kar je povsem normalno za nekoga iz velemesta. Tako lahko prepotuje celo mesto peš ali s kolesom, nekaj, kar je v Brazilskih mestih skoraj nemogoče. Ko smo jo vprašali o primerjavi braziske in slovenske kulture nas je opozorila, da to ni tako lahko, saj sestoji Brazilija iz veliko zveznih držav z raznolikimi kulturami. Zanimiva skupna točka obema državama pa je harmonika. Tako slovenska kot brazilska narodna glasba uporabljata harmoniko, ki jo je moč slišati še danes na marsikateri brazilski ulici.
Aline se je že precej udomačila v Mariboru in si želi, da bi še naprej študirala v Sloveniji in morda celo tukaj zaključila študij. Mi ji vsekakor držimo pesti in upamo, da ji na začrtani poti uspe.